HTML

kettlebelledzes

A www.kettlebelledzes.hu oldal blogja. Erő, egészség, fogyás, zsírégetés, edzéstervek.

2009.11.28. 19:47 kettlebelledzes

C-vitamin

A C-vitamin nagyon sérülékeny vegyület (mivel antioxidáns, levegőn állva reakcióba lép szinte mindennel), hő hatására is gyorsan elbomlik. A C-vitamint a főzéssel szinte teljesen megsemmisítjük. (Ezért is érdekesek a C-vitamin tartalmú megfázás elleni készítmények, amelyeket gőzölögve fogyasztanak a tévében… De természetesen a C-vitamin jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit, időben történő szedése esetén akár meg is előzheti a betegség kialakulását.) A piacon napokig álló gyümölcsök és zöldségek C-vitamin tartalma drasztikusan lecsökkenhet. A déli gyümölcsöket zölden szedik, és mesterségesen érlelik, így a vitamin tartalmuk nem lesz olyan magas, mint az a közhiedelemben él. A C-vitamint természetes forrásból tehát csak nyers, és frissen szedett növényekből tudjuk hatékonyan biztosítani.

De ott van a narancsban, a csipkebogyóban, az eperben, a brokkoliban, és végül, de nem utolsó sorban, a paprikában. (Ott mutatta ki Dr. Szent-Györgyi Albert professzor, aki Nobel díjat kapott a C-vitamin felfedezéséért 1937-ben)

A C-vitamin felszívódásában segítenek az ún. bioflavonoidok, ezért a leghatásosabbak a természetes alapanyagokból készült C-vitamin termékek. A C-vitamin és a vas is segítik egymás felszívódását és hasznosulását a szervezetben.

A vitamin fontos szerepet játszik immunrendszerünk működésében. Bár, fő hatását az immunrendszeri működés fokozásán keresztül fejti ki. Növeli a fehérvérsejtek számát, fokozza működésüket. Vírus- és baktérium-ellenes hatása is bizonyított.

A napi ajánlott fogyasztási mennyiség körül folyamatos a vita. Javaslom, hogy itt is próbáld meg az arany középutat tartani és vigyél be minél többet gyümölcsben, de egészítsd ki lassan felszívódó C vitamin tablettákkal. Túladagolása nem okoz komoly problémát, hasmenés és puffadás formájában jelentkezik.

 

 Vissza a kettlebell edzés főoldalra

komment

Címkék: táplálkozás egészség kettlebell


süti beállítások módosítása