HTML

kettlebelledzes

A www.kettlebelledzes.hu oldal blogja. Erő, egészség, fogyás, zsírégetés, edzéstervek.

2010.09.14. 14:30 kettlebelledzes

Tudnod kell, mit csinálsz: interjú Pavellel

Jó dolog, de hozzá kell igazítani a stílushoz, amit gyakorolsz. Ha amatőr bokszoló vagy, aki kétperces menetekben küzd, akkor ehhez kell igazítani, ha MMA-versenyző vagy, aki öt perceket verekszik, akkor meg ahhoz. Az intervallumtréning a legjobb edzőmódszer egy küzdősportolónak, hiszen a menetek nem azonos intenzitással, azonos sebességgel folynak. Mindig mozogj, de ne mindig adott erővel. Lehet például úgy edzeni, hogy tíz erőteljes swing, majd azonnal ugrókötél, és ezeket váltogatni. Így edzünk az erőteljes mozdulatok, mint az ütések, illetve a mozgások, elmozgások váltogatására. Hogy ezt a típusú edzést mennyi ideig csináljuk, az teljes mértékben a választott stílusodtól és a fizikai állapotodtól függ, és az edződnek vagy senseiednek kell megmondania. Ő tudja pontosan, hogy az adott sport milyen arányban igényel erőfeszítést, intenzitást, szüneteket.

RKC II-es képzésen vagyunk, mi a különbség az RKC I és II között?

Minden tréning- vagy harcművészeti rendszerben van egy fokozatrendszer. Persze egy első fokozatú feketeöves meg tudja tanítani neked, hogyan rúgj, de egy harmadik fokozatú biztosan jobban csinálja. Amellett, hogy új képességeket is tanulunk a II-es fokozaton, az I-es fokozat képességeibe is mélyebben belemegyünk.

A kettlebell történetéről tudna kicsit mesélni?

Nem biztos, hogy így történt, de íme az egyik elmélet, aminek egyébként szintén köze van a harchoz. Az orosz karavánok mindig vitték magukkal a súlyokat is, amivel megmérhették az árujukat, gabonát vagy egyebet. Nem egyszer megesett, hogy rablók támadtak rájuk, így elkezdtek edzeni ezekkel a súlyokkal, hogy megvédhessék magukat,. Nem tudom, hogy igaz-e, de elképzelhető. A kettlebellt több mint háromszáz éve, 1704-ben már említették írott források.

Milyen fiatalon, illetve milyen idősen lehet elkezdeni a kettlebellezést?

Hogy milyen fiatalon, az a gyerek érettségétől függ. Láttam már hétéves gyerekeket bizonyos gyakorlatokat, például swinget végezni, de ez elég ritka. És vannak a hetvenes éveikben járó kettlebellesek is. Itt van például Dr. Richard Freeman története, ő orvos, és miután volt egy szívműtéte, és felgyógyult, kettlebellel kezdett tréningezni. Most, 64 évesen erősebb, mint a húszas éveiben volt. Olyan 65-70 kiló lehet, és ki tudja nyomni a 32 kilós kettlebellt. Ez nem világrekord, de a legtöbb fiatal nem tudná megcsinálni. De persze idősebbeknek vagy olyanoknak, akiknek egészségügyi problémái vannak, óvatosabbnak kell lenniük. Orvosi engedély kell hozzá, mert ez a testedzés nagyon igénybe veheti az embert. De szakértő felügyelettel sokkal könyebben lehet fejlődni, ez az oka, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában egyre népszerűbb rehabilitációs formaként is. Most jön ki egy tanulmány, amiben hátfájós és nyakfájós embereket vizsgáltak, akik nyolc héten keresztül RKC-stílusú swinget végeztek heti háromszor, és a végére ötven százalékkal csökkent a fájdalmuk. A kettlebell nagyon egészséges és jól személyre szabható, de tudnod kell, mit csinálsz.

A cikket a Fighter.blog.hu engedélyével tettem közzé.

fighter.blog.hu/2010/09/13/tudnod_kell_mit_csinalsz_interju_pavel_tsatsouline_nal

Vissza a kettlebell edzés főoldalra

komment

Címkék: kettlebell


süti beállítások módosítása