HTML

kettlebelledzes

A www.kettlebelledzes.hu oldal blogja. Erő, egészség, fogyás, zsírégetés, edzéstervek.

2009.11.12. 02:24 kettlebelledzes

Mi történik, ha a törzs gyenge?

A hasfal gyengesége a medence előre esését eredményezi, ami fokozza az alsóhát homorúságát és az ágyékcsigolyák kompresszív terhelését.

Nézd meg ezt a remek videót:

www.hazipatika.com/mediatar/media/Also_hattaji_fajdalom/25

Tehát a medence előre esése derékfájdalmat okozhat… Ez a rossz testtartás növeli a terhelését a térd elülső részén. A lábbicepszet is állandóan megnyúlt állapotban tartja és túlterheli a farizmokat is… A gyenge farizom működés pedig minden összetett alsótest gyakorlatot megnehezít!

Sok embernek már nyugalmi helyzetben tartási problémái vannak, és a helyzet csak rosszabbodik, amikor komplex mozgásokat próbál kivitelezni…

Ha megfelelő has/törzs erővel rendelkezel, akkor nem csak a gerincedet stabilizálod megfelelően, hanem a mozgásokat is helyesen tudod kivitelezni: guggolás, elemelés, kitörés… Ami sok sportág, illetve a mindennapi élet alapja.

 

Ha az ágyéki gerinc stabilitást igényel, akkor a fölötte és alatta lévő ízület szüksége a mobilitás lesz. Ez a háti gerincszakasz és a csípő…

Nem véletlen, hogy a legsikeresebb rehabilitációs programok a törzs stabilizációját hangsúlyozzák semleges gerinccel végzett gyakorlatokon keresztül, miközben a csípő mobilitásra erős figyelmet fordítanak…

 

Mi lenne akkor, ha a hasizmainkat egy szintre hoznánk az alsóháttal? Esetleg bevonnánk a játékba az erős farizmokat? Netán ezeket egyszerre, harmóniában kezdenénk edzeni?

Megpróbálom egyszerűbben mondani… FOGJ EGY KETTLEBELLT, ÉS KEZDJ EL SWINGELNI!!! Vagy egy ennél is egyszerűbb gyakorlat, a serleg guggolás, mikor a kettlebellt kitartod magad előtt… Mert amíg nem megy a szabályos guggolás, ne kezdj bele a swingbe!

 

Lépjünk még tovább, mert eddig csak egy síkban beszéltünk a stabilitásról az előre-hátra irányban…

Mi történne akkor, ha megerősítenénk a ferde hasizmokat és a négyszögű ágyékizmot, hogy az oldalra dőlés tekintetében is stabilak maradhassunk?

Egykezes swinget és az oldalsó nyomást vagy gladiátornyomást tudom javasolni.

 

Na és... ha tovább megyünk a ferde hasizmok és a mély hátizmok erősítésére, hogy a rotációs stabilitást is kipipáljuk?

Egykezes swing felrántással és a jó öreg fűrész, támasztás nélkül, de ne hagyd, hogy a törzsed beleforduljon a húzásba! Vagy a kis ablaktörlő, amit egyik edzésemen sem hagyok ki…

 

Ekkor… az lenne, hogy olyan stabilitást érnénk el, ami igen komoly sporteredmények elérését tenné lehetővé, kiegyensúlyozott testtartás mellett.

 

A kettlebell gyakorlatok videóit és leírását itt találod:

www.kettlebelledzes.hu/kettlebell_gyakorlatok.html

Vissza a kettlebell edzés főoldalra

komment

Címkék: kettlebell edzéselmélet


süti beállítások módosítása