Mivel a szénhidrátok a fő energiaforrások, fogyasztásuk hiánya rontja a magas intenzitású edzés hatásfokát. Számos tanulmány kimutatta, hogy a szigorú szénhidrátmegvonással edző atléták nem tudnak olyan intenzitással dolgozni, mint korábban. Ugyanakkor a szervezet ilyenkor más üzemanyagot keres az edzés véghezviteléhez, mint például a ketonok, melyek a zsíranyagcsere savas melléktermékei. Tehát ezek is működhetnek üzemanyagként, de az erre való átállás akár 2-4 hetet is igénybe vehet.
Az agy és a központi idegrendszer is a glükózt (szőlőcukrot) preferálja a működéshez. Így az átállás időszakában romolhat a koncentráció.
Az alacsony szénhidrát fogyasztását érdemes magas protein (fehérje) bevitellel párosítani. Ennek több előnye is van, például nő a jóllakottság foka. Az étvágy csökken, így könnyebb elviselni a diétát.
A hiedelmekkel ellentétben azonban a szervezetnek van maximális fehérje befogadási képessége. Az extra protein a májban oxidálódik. Alacsony szénhidrát bevitel mellett a protein többlet glükóz (szőlőcukor) lesz, amit az agy és a központi idegrendszer üzemanyagként felhasználhat. Tehát nem kell magunkat egyfolytában fehérjeporokkal tömni.
Szénhidrátok közé tartoznak: a cukrok, keményítő, cellulóz is. A növényi szövetek váza is szénhidrát, illetve a gyümölcsökben megtalálható cukor is. Tehát ha nem eszel semmilyen tésztafélét, akkor sem kell tartani attól, hogy túl kevés szénhidrátot fogyasztasz! Egyél sok zöldséget és gyümölcsöt helyettük!
Hárommillió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal a Schobert Norbert tulajdonában álló Update Zrt-t - közölte a hivatal.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) amiatt indított vizsgálatot, hogy ellenőrizze: megfelelnek-e a valóságnak a Schobert Norbert tulajdonában álló Update Magyarország Zrt. péksüteményeinek hirdetései. A reklámokban ugyanis azt állították, hogy az Update péksüteményeknek testsúlycsökkentő- és megőrző hatásuk van, szénhidrátmentes lisztből készülnek vagy épp csökkentett szénhidráttartalmúak.
A GVH szerint akkor lehet mondani egy péksüteményre, hogy súlycsökkentő vagy megtartó hatású, ha energiatartalma legalább 30%-kal alacsonyabb, mint a hagyományos termékeké. Ezt a különbséget azonban nem sikerült bizonyítani. Csakúgy, mint a szénhidrátmentességet sem. A péksüteményekhez használt lisztkeverék fele ugyanis hagyományos liszt - tehát tartalmaz szénhidrátot - ráadásul a keverék másik felében is van szénhidrát.
Olvasd el!
kettlebelledzes.blog.hu/2009/12/17/tartos_fogyas
Vissza a kettlebell edzés főoldalra
Ajánlott bejegyzések: