HTML

kettlebelledzes

A www.kettlebelledzes.hu oldal blogja. Erő, egészség, fogyás, zsírégetés, edzéstervek.

2010.04.07. 00:31 kettlebelledzes

"Egyforma, mint két tojás"

Tartja a mondás. De a tojások csak látszólag egyformák. Van, amelyiket olyan tyúk tojt, amelynek egész életében csupán egy A4-es lapnyi hely jut, egészen az olyan szárnyasokig, akik természetes körülmények között élnek.

A tojáson lévő számok sok mindent elárulnak:

0 - biotojás, ökológiai tartásból; hát ilyet nem fogsz találni a madaras áruházlánc polcain… Esetleg csak horror áron...
1 - szabadtartás, kifutós tartási rendszerből; Ezt főként vidékről tudod beszerezni… Boltokban ugyanis nem kapható.
2 - alternatív vagy mélyalmos tartási mód; Megtalálható a legtöbb helyen, csak kicsivel drágább, de érdemes ráfizetni.
3 - ketreces tartásmód; Fogyasztását inkább kerüljük! Ezek a szerencsétlen állatok se napfényt, se ételt nem látnak, csak tápot, meg gyógyszert…

A tojás a húsvét, a feltámadás szimbóluma. Hozzávetőlegesen hat gramm fehérjét, valamint A, D, E és B12 vitamint, folsavat, vasat, cinket, szelént és csupán 75 kalóriát tartalmaz.

5 gramm zsír van benne, ebből 1,5 gramm telített.

A tojás továbbá nagyszerű kolin forrás, amely az egyedfejlődés korai szakaszában, különösen az agyfejlődéshez elengedhetetlen, a kor előre haladtával pedig a memória megtartásához szükséges elemi idegi folyamatokban alapvető jelentőségű.

A vitaminok és ásványi anyagok mellett két antioxidánst - a luteint és a zeaxantint - is megtalálhatjuk benne, ezek segítenek a szem egészségének megőrzésében.

A tojást régebben előszeretettel támadták koleszterin tartalma miatt. A magas koleszterin szint valóban kedvez a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának, de érdemes azzal is tisztában lenni, hogy koleszterint a májunk is termel, és a vérünkben található mennyiségnek csak kis része az, amit táplálékkal vittünk be. Egyébként egy darab tojássárgában körülbelül 190 mg koleszterin található. (A napi ajánlott mennyiség 300 mg körül van.) 

A videóból megtudhatjuk mi a "tökjófejség" :) 

 

Vissza a kettlebell edzés főoldalra

komment

Címkék: táplálkozás kettlebell


süti beállítások módosítása