HTML

kettlebelledzes

A www.kettlebelledzes.hu oldal blogja. Erő, egészség, fogyás, zsírégetés, edzéstervek.

2010.03.10. 10:40 kettlebelledzes

Maximális súly becslése

Mint ahogy már korábban írtam, az izmok fenntartása illetve fejlesztése rendkívül sok energiába kerül a szervezetednek. Bár ez Neked előnyös, mégis a természet a takarékosságra törekszik. Ezért nyomós érvet kell adnod a testednek, hogy szükséged van az izmokra. Megfelelő terhelést kell adni, hogy olyan ingerek alakuljanak ki, amik lehetővé teszik a fejlődést. Ha túlságosan kis súllyal edzel, akkor azzal csak az állóképességed tudod fejleszteni, illetve rehabilitációra, esetleg bemelegítésre alkalmas. Ha túl nagy súllyal edzel, túledzettséget, sérülést okozhat…

Először is tisztázzuk a testépítő körökben gyakran használt 1 RM fogalmát.Az 1RM azt mondja meg, hogy mekkora az a maximális súly, amivel egy adott gyakorlatot 1-szer képes vagy szabályosan elvégezni. (Ebből értelem szerűen következik a 2RM , 3RM stb… )

Egy egyszerű képlet segítségével nagyjából meg tudod becsülni, hogy mekkora az a legnagyobb kettlebell amit ki tudsz nyomni a megfelelő technikával. Fogj egy akkora kettlebellt, amit biztos, hogy 10-nél kevesebbszer tudsz kinyomni! Számold meg mennyiszer megy ki és helyettesítsd be az alábbi egyenletbe!

Figyelem! A képlet nem veszi figyelembe a mobilitási problémákat, illetve a technika hiányát! A legjobb, ha kikérd az instruktorod véleményét is…
 

Példa: Én a 40kg-os vasat 7-szer tolom a fejem fölé. Tehát 36/(37-7)x40 Így a kapott érték 48 kg. Ami fedi a valóságot.

Az optimális edzősúly, ha semmilyen más problémád nincs, valahol az 1RM 70%-ára tehető. De ha bármelyik gyakorlatnál bizonytalan a tartásod, ne szégyellj kisebb súlyra váltani. Nem az a dicsőség, ha nagyobb súllyal edzel, hanem ha kifogástalan a technikád!

Tudod: "A több az nem jobb, az csak egyszerűen több…"

Pavel

Vissza a kettlebell edzés főoldalra     

komment

Címkék: kettlebell edzéselmélet


süti beállítások módosítása