HTML

kettlebelledzes

A www.kettlebelledzes.hu oldal blogja. Erő, egészség, fogyás, zsírégetés, edzéstervek.

2010.04.18. 09:13 kettlebelledzes

Paleolit táplálkozás

Ahogy manapság életmódunk problémáin keresztül annak a levét isszuk, ahogy a városok kialakultak, és ahogy görgetik maguk előtt az egyre növekvő infrastrukturális problémáikat, úgy szenvedünk attól is, hogy a fejlődés során eltértünk attól a táplálkozástól, amire évmilliókon át adaptálódtunk.

Az egyre növekvő népesség életben tartása olyan élelmiszertermelés kidolgozását tette szükségessé, amely stabilan, termékenyen, évszaktól és a változó természeti környezettől függetlenül képes volt ellátni egyre nagyobb népességet élelemmel. Itt nem a táplálék egészségessége volt a szempont, hanem a tömegtermelés, szállíthatóság, raktározhatóság. Az emberi evolúció utolsó másodpercében kialakuló földművelés és állattenyésztés célja az életben maradás volt.

A paleolit táplálkozás abból a felismerésből fakad, hogy a régészeti leletek szerint a földművelést és állattenyésztést megelőző korszakokban az emberek jóval egészségesebbek voltak, mint földműves őseink. A ma élő, tradicionálisan táplálkozó természeti népekről ugyancsak elmondható, hogy náluk ismeretlen a szív és érrendszeri megbetegedés, a cukorbetegség, ritka a rák, és alig fordul elő autoimmun betegség. Amint egy természeti nép elkezd áttérni a nyugati étrendre, katasztrofálissá válik az egészségi állapota.

Ne tévesszen meg senkit, hogy 1850 óta a higiénés viszonyok, majd az orvoslás fejlődése miatt évente három hónappal nőtt meg a várható élettartam. Ezek nem a táplálkozásunk fejlődése miatt következtek be!

A paleolit táplálkozás lényege a visszatérés a kőkori étrendhez. Mivel a gabonafélék és a tejtermékek csupán az utóbbi tízezer évben váltak az ember alapvető táplálékává, ezeket egyrészt nem tudjuk megemészteni rendesen, másfelől túl nagy szénhidrát terhelést jelent a szervezetnek, s ez a civilizációs betegségek egyik fő okozója.

A paleolit étrend nem egy vallás, nem kell szentírásnak venni, hiszen nagyon nehéz lenne a mai világban mindenkor betartani, de fontos, hogy amennyire lehet, kerüld a magas szénhidrát tartalmú ételeket, próbálj helyette több húst, zöldséget, gyümölcsöt enni! Ezzel biztos, hogy nem ártasz szervezetednek sok más diétával, táplálkozási trenddel ellentétben…

Recept tippek:
www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-etelek.htm

 

 

 Evolúció...

 

Vissza a kettlebell edzés főoldalra

komment

Címkék: táplálkozás fogyás kettlebell


süti beállítások módosítása