HTML

kettlebelledzes

A www.kettlebelledzes.hu oldal blogja. Erő, egészség, fogyás, zsírégetés, edzéstervek.

2010.03.17. 00:27 kettlebelledzes

Aerob, anaerob edzés

A közhiedelem szerint a legjobb zsírégető edzésforma a kardió vagy aerob edzés. Ezen az edzésformán a legtöbben futást, biciklizést, lépcsőzést, aerobicot értenek. Vagyis olyan mozgást, amit az edzés folyamán tipikusan hosszabb ideig végeznek, nem éppen megerőltető intenzitással, tehát nem lép fel oxigénhiány.

Ezzel ellentétben állnak az anaerob gyakorlatok, amelyek végrehajtása oxigénhiányos állapotban történik. Ez kevésbé hatékony módja az energiafelhasználásnak (Sokak szerint…), éppen ezért a mozgásformát nem tudjuk olyan hosszú ideig fenntartani. A legtöbbet hangoztatott anaerob edzésforma a súlyzós edzés.

Az aerob és anaerob gyakorlatok közötti különbség sajnos nem ilyen egyszerű. Ugyanis nem is annyira a gyakorlat maga aerob vagy anaerob, hanem a gyakorlat végzésének módja! Tehát ha nagy intenzitású mozgást végzel, akkor függetlenül attól, mit csinálsz, futsz vagy súlyzózol, anaerob mozgást végzel…

A zsírégető tartomány, mikor a pulzusszámod a következő értéken tartod: (220-életkor)x0,7... Biztos hallottál már róla…

Ebben a tartományban végzett edzés lenne a leghatékonyabb?

Sajnos a zsírra, mint energiaforrásra lassan áll át a szervezet, ezért kell a gyakorlatot ebben a tartományban sokáig végezni. A probléma ott kezdődik, hogy minél edzettebbek leszünk, ez a folyamat annál tovább fog tartani…

Most kapaszkodj meg! A zsírégetés nem az edzés alatt következik be! Nem az a lényeg, hogy minél több kalóriát elfogyassz mozgás közben. A hatékony edzés ugyanis attól lesz hatékonyabb, hogy utána is folytatja a kalóriák felhasználását, mert fokozódik az oxigénfelhasználás, ami a munkavégzés után akár 30-40 óráig is kitarthat.

Ez az aerob kardió edzésekre sajnos számottevően nem jellemző. Ott a felhasznált kalóriamennyiség annyi, amennyit a munkavégzés alatt felhasználtál.

Szóval akkor mit kell tenni, a hatékony zsírégetés érdekében?

Olvasd el egy korábbi cikkemet, amely az egyszerűség kedvéért a "Hatékony Zsírégetés" címet viseli! :)

Link:
kettlebelledzes.blog.hu/2010/01/23/hatekony_zsiregetes
 

 Vissza a kettlebell edzés főoldalra

komment

Címkék: kettlebell edzéselmélet


süti beállítások módosítása