HTML

kettlebelledzes

A www.kettlebelledzes.hu oldal blogja. Erő, egészség, fogyás, zsírégetés, edzéstervek.

2009.12.04. 21:26 kettlebelledzes

A súlyzós edzés belassít?

A súlyzós edzés nem lassít! Nem leszel tőle merev! Ez a téveszme a testépítés miatt került be a köztudatba, ahol az izomtömeg fejlesztése és formálása az egyetlen cél, és ennek alárendelnek mindent.
Az RKC rendszerében alapvetően megkülönböztetünk ballisztikus és erőgyakorlatokat. A ballisztikus gyakorlatoknál a cél többek között a lehető legnagyobb gyorsulás, robbanékonyság elérése. Az erőgyakorlatoknál odafigyelünk rá, hogy ezt a robbanékonyságot, mobilitást ne rontsuk el. Mindig teljes intervallumon használjuk az izmainkat, nem "pumpáljuk", hanem dinamikusan eddzük őket. Sok élsportoló jár hozzám edzeni, kivétel nélkül mindegyik jelentős javulásról számolt be a saját sportágában is! A változást még az edzők is észrevették...

 

A súlyzós edzéssel megnövelt erőszint senkit nem tesz automatikusan jobb sportolóvá, de megteremti a potenciált a fokozott atlétikai teljesítményhez. Az erő meghatározó faktor a gyorsaság, a teljesítmény és a technikai tudás elérhető szintjében.

A küzdősportokban és sok más egyéb sportágban az erő edzése nem elégséges. A mozgás során igen minimális idő áll rendelkezésre, hogy maximális erőkifejtést produkáljunk. A konditermek vasóriásai alatt töltött hosszú órák, a lassú ismétlések, valóban lomha sportolót fognak eredményezni. Ahhoz, hogy a maximális izomerőt minél gyorsabban elérjük, az erőkifejtés sebességét kell fejlesztenünk.

Szóval a magas intenzitású súlyzós edzés, melyet egyenletes tempójú ismétlésekkel végzünk, fejleszti az abszolút erőt, de nincs pozitív hatással az erőkifejtés sebességének képességére. Csak a gyorserőt fejlesztő gyakorlatok hozzák meg a kívánt hatást, olyanok, mint a ballisztikus gyakorlatok, például a swing és változatai… Ezek előtérbe helyezése során kicsit csökken az abszolút erő, de ez nem nagy ár, hogy egy egészséges, könnyen mozgó, dinamikus, erős sportembert kapjunk. A hatást fokozhatjuk, ha a swing felső pozíciójában betartjuk a Pavel által sokszor emlegetett teljes feszítést, majd kioldást... Aki hosszabb ideje kettlebellezik, érti miről beszélek…

 

 Vissza a kettlebell edzés főoldalra

komment

Címkék: kettlebell edzéselmélet


süti beállítások módosítása