Senkinek sem kell magyaráznom, hogy a vitaminok, ásványi anyagok mennyire fontosak... Jobbára mindenkit kisgyerek kora óta fárasztanak vele... Sajnos idősebb korban az ember rájön, hogy a sárgarépától nem tanul meg fütyülni, és nem is olyan mókás kisnyúl módjára rágcsálni...
Szóval mit lehet akkor tenni?
Veszünk egy legalább 4 pengés turmixgépet, amit könnyű tisztítani, belevágjuk az aktuális gyümölcsöket, öntünk hozzá egy kis vizet és megnyomjuk a bekapcsoló gombot...
Az eredmény egy bébipapi állagú egészen finom és gyorsan megehető, illetve megiható massza... Laktat és nem kerül sokba.
A következők alkotják a bombám fő részét, de nyugodtan lehet kísérletezgetni ízlés szerint. Célszerű az aktuális gyümölcsök közül válogatni!
Ananász: B1-vitaminból sok található benne, C-vitamintartalma nem kiemelkedő. Jellemző alkotórésze a bromelin nevű fehérjebontó enzim, amit emésztést segítő gyógyszerek előállítására és húspuhításra használnak. Nehéz pucolni és sokszor drága.
Banán: B1-vitamin, folsav, biotin, kálium, kálcium, magnézium, réz, és cinket tartalmaz. Az egyik legnagyobb tápértékű gyümölcs. Egyszerű feldolgozni, az év nagy részében olcsó.
Kivi: Kimagaslóan nagy a C-vitamin tartalma. Kálium, kevesebb mennyiségben foszfor, kálcium és magnézium is található benne. Erős édeskés íze miatt csak egyet szoktam beletenni.
Narancs: C-vitamin, B1-, B2-vitamin és káliumforrás. Lédús, a mag nélkülit kell keresni, mert a szétdarált magok kesernyés ízt okoznak.
Alma: kevés C-vitamin, B1-, B2-vitamin és pantoténsav, kálium, kálcium, foszfor, magnézium. Táplálkozástani értékét élelmi rost tartalmának köszönheti. Természetesen hámozás és magok nélkül kerül felhasználásra... A legtöbb vitamin közvetlenül a héj alatt található.
Répa: A zöldségek között a legtöbb kalciumot a sárgarépa tartalmazza. Ezen kívül igen magas a karotin tartalma, továbbá E-, K-, B1-, B2-, B6-, C-vitamin tartalma. Ásványi anyagok közül pedig kiemelkedő a foszfor, kálium és nátrium mennyisége.
Egész évben elérhető, olcsó. Nem kell túlzásba vinni az adagolását, mert elrontja az ízeket.
Vissza a kettlebell edzés főoldalra
Ajánlott bejegyzések: