HTML

kettlebelledzes

A www.kettlebelledzes.hu oldal blogja. Erő, egészség, fogyás, zsírégetés, edzéstervek.

2010.01.03. 09:44 kettlebelledzes

A kettlebell és a küzdősportok

A gyorsaság a védekezés és a támadás végrehajtása szempontjából elengedhetetlen. A gyorsaság nagy részben velünk született képesség, de továbbfejleszthető. Az ütésgyorsaság két alapvető feltétele a minél kifogástalanabb technikai végrehajtás és a laza tónusban tartott izomzat. Az izmok elernyesztése nagy jelentőségű a mozgáskoordináció tökéletesítése szempontjából, mivel ez teszi lehetővé, hogy az egyik vagy másik mozgást gyorsan és pontosan hajtsuk végre. Elsősorban a mozgások könnyedségét kell kimunkálni, ez pedig az izmok kellő időben történő teljes megfeszítésével és elernyesztésével érhető el és ezek ritmikus váltogatását kell megtanulni. Fontos az, hogy csak a munkához szükséges izomcsoportokat feszítsük meg és az ellentétes izmok lazák maradjanak. Az, aki jól tudja akaratlagosan elernyeszteni az izmait, gyorsabban tudja elsajátítani az új mozgásformákat is. Az ütésnél a karmozgás sebessége közvetlenül függ attól, hogy miként tudjuk elernyeszteni azokat az izmokat, amelyek az adott szakaszban nem dolgoznak. Ez utóbbiak kötöttségükkel akadályozni fogják a mozgást. A feleslegesen megfeszített izmok nem képesek olyan gyorsan reagálni, olyan hatásosan bekapcsolódni a munkába, és úgy dolgozni, mint azok az izmok, amelyek pontosan annyira feszesek, amennyire szükség van rá a hatásos ütéshez.
Az RKC rendszere pontosan ezeket a tulajdonságokat fejleszti. Javítja a koordinációt, megtanít a megfelelő izmokra koncentrálni, együtt mozgatni az izomcsoportokat, a testet egységként kezelni. A gyakorlataival csökkenti a passzív izmok ellenállását. Drasztikusan fejleszti az állóképességet, egyensúlyérzéket. Növeli az erőt, amit rendkívül dinamikusan tudsz kifejteni. A másodperc tört része alatt képes leszel megfeszíteni az izmaidat, majd elernyeszteni. Ez kiemelkedő robbanékonyságot eredményez.
Tehát az RKC megtanít a ”kioldás” képességére, amivel energiát spórolsz és legfőképpen elkerülöd a sérülést… Megerősíti az ízületeid, amikre minden küzdősportosnak szüksége van, hiszen az ütések, rúgások ezeket a gyenge pontokat kezdik ki először. Amennyiben megtörténik mégis a sérülés, akkor a kettlebell segít a rehabilitációban és a regenerálódásban is...

Vissza a kettlebell edzés főoldalra

komment

Címkék: kettlebell edzéselmélet


süti beállítások módosítása