HTML

kettlebelledzes

A www.kettlebelledzes.hu oldal blogja. Erő, egészség, fogyás, zsírégetés, edzéstervek.

2010.03.20. 09:42 kettlebelledzes

A csontritkulás megelőzése


Az életkor előrehaladtával a csontok szilárdsága fokozatosan csökken, amely végső soron fokozza a csonttörések rizikóját. Különösen idős korban a szervezet regeneráló folyamatai jóval gyengébbek, így nehezebben gyógyul a csonttörés.

A csontok szilárd vázát kalciumvegyületek alkotják. A kalcium csontokba való beépülését számos vitamin, hormon és nyomelem szabályozza. A megelőzés legfontosabb eleme a helyes táplálkozás, a megfelelő kalcium és D-vitamin bevitel.
A változatos, vitamin- és ásványi anyagban gazdag táplálkozás mellett nélkülözhetetlen a megfelelő mozgásprogram is, amellyel a csontsűrűség előnyösen befolyásolható.

Egy kanadai összefoglaló közleményben sportágakat négy nagy csoportba sorolták annak függvényében, hogy mekkora erővel hatnak a csontokra. Mivel a csontsűrűség fokozásában nagy szerepet játszik minden nemű húzó, nyíró, csavaró mozgás, ezért az úgynevezett „high impact sport” vagyis a csont szempontjából magas hatóerejű sportok csoportjába azok a sportágak tartoznak, amelyekben ugrás, emelés van (torna, kosárlabda, kézilabda, súlyemelés)
A közepes erejű sportokhoz (medium impact sports) tartozik a labdajátékok zöme és a futás. Az alacsony erejű sportokhoz (low impact sports) pedig az összes többi sportág sorolható (például golf, kerékpározás, evezés). A negyedik csoport az úszás, mivel ez az egyetlen sportág, amely egyáltalán nem hat a csontokra a felhajtóerő miatt. (Ezért „non-impact sport”-nak nevezi a szakirodalom).
Mindebből az következik, hogy a csontritkulás megelőzésére leginkább az erőedzést javasolják. 

Ha az egyénnek kialakult csontritkulása van, akkor nagyon fontos a csonttörések megelőzésére hangsúlyt fektetni. Előtérbe kerül az egészséges testsúly megőrzése. A veszélyeztetett csontok védelmét legjobban az izmok erősítése szolgálja különösen a mélyizmoké, melyek azután a támasztó funkció egy részét átveszik a csontrendszertől. De ekkor már kerülni kell a túlterhelést! Tehát kisebb súllyal kell edzeni! 

Vissza a kettlebell edzés főoldalra

komment

Címkék: egészség kettlebell


süti beállítások módosítása