HTML

kettlebelledzes

A www.kettlebelledzes.hu oldal blogja. Erő, egészség, fogyás, zsírégetés, edzéstervek.

2010.05.19. 10:21 kettlebelledzes

Gerincoszlop

 

Gerincünk az emberi test csontos váza, támasztórendszere. Stabilitását és rugalmasságát több alkotóelem biztosítja: csontos csigolyák, csigolyaközti kisízületek, rugalmas porckorongok, erős szalagok és izmok.
Gerincoszlopunk 7 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki, 5 keresztcsonti és 4 farkcsigolyából áll. Közöttük helyezkednek el a különböző vastagságú rugalmas porckorongok, melyek láncszerűen kapcsolják össze a csigolyákat. Alakjával, élettani görbületeivel meghatározza törzsünk formáját, alakját, valamint az egyénre jellemző testtartást.

Szerkezetileg egy rostos, külső gyűrűből és egy belső kocsonyás magból épül fel, melynek táplálása a gerinc mozgásakor diffúzió útján történik. Ez a rugalmas, elasztikus anyag rugóként működve védi a gerincet a ráható mechanikai erőktől (lökésgátló szerep). A porckorong nyugalmi helyzetében képes folyadékot felvenni, amit később terheléskor lead. Ha ez a folyamat egyensúlyban van, a porckorong élettartamát megőrizve, megelőzhetjük az idő előtt kialakuló károsodásokat. A víztartalom csökkenésével a porckorong mechanikai tulajdonsága, lökésgátló szerepe nagymértékben megváltozik. A vízhiányos állapot következtében a porckorong kötőszöveti rostjai kiszáradnak, megrepedeznek, magasságuk a normáltól eltérő lesz, lelapulnak, ami a csigolyák közötti távolság csökkenését vonja maga után. Ennek következtében a gerinc biomechanikai tulajdonsága, ezen belül rugalmassága, teherbíró-képessége romlik. A ráható erőket mereven, egy rugalmatlan testként veszi fel, ami a csigolyák szerkezetében és a környező izmokban egy kóros folyamatot indít el. Tartós, állandó ülés a porckorong számára olyan statikus nyomóerőt jelent, ami a mozgás hiányában a porckorong táplálásának zavarához és ezzel károsodásához vezet.

Nagyon fontos, hogy rendszeresen átmozgassuk testünket, akkor is, ha nem sikerül lejutni egy edzésre. Végezz az ízületi bemelegítéshez hasonló tornagyakorlatokat!
A súlyzókhoz mindig egyenes háttal nyúlj! Az sem lehet kifogás, hogy csak arrébb akarod tenni! A legtöbb sérülés nem edzés közben, hanem lerakásnál, vagy pakolásnál történik, mivel ilyenkor az emberek többsége figyelmen kívül hagyja az instruktorok utasításait. Tiszteld a súlyt, ha hozzáérsz a füléhez, már akkor vedd fel a helyes testtartást!

A gyakorlatnak akkor van vége, ha letetted a súlyt, nem pedig az utolsó ismétlésszám végeztével! Ha nagyon fáradsz és szétesik a technikád, tedd le előbb a bellt és végezz inkább több, rövidebb sorozatot!

 
Vissza a kettlebell edzés főoldalra

komment

Címkék: egészség kettlebell edzéselmélet


süti beállítások módosítása