HTML

kettlebelledzes

A www.kettlebelledzes.hu oldal blogja. Erő, egészség, fogyás, zsírégetés, edzéstervek.

2010.01.16. 13:14 kettlebelledzes

A súlyzózás csak férfiaknak való?


Az edzőtermekben rengeteg elmélet kering a hatékony testépítésről. Legtöbbről nem is tudni honnan ered, mégis mindenki tényként elfogadja. Pedig nagy részük már évtizedek óta elavult elmélet. Azokból az időkből származnak, amikor csak találgatták az izom növekedésének és erősödésének okait.
A nők fejében a súlyzózás hallatán Arnold Schwarzenegger típusú testalkat jelenik meg, persze tévesen... Ne egy ruhásszekrény méretű testépítő lebegjen a szemed előtt, hanem egy fitt, ruganyos tornászlány! A hiedelmekkel ellentétben, az izomépítéstől a nőknek kecsesen karcsú, atletikus testük lesz! (Feltéve, ha nem szednek szteroidokat, mert akkor inkább az NDK-s úszónőkre fognak emlékeztetni…)

Márpedig az áhított formás alak eléréséhez izmokra is szükség van. Ráadásul a feszes, formás izmok kalóriát égetnek, még nyugalmi állapotban is, így könnyebbé teszik a fogyást! Ezek hiányában hiába fogysz le, nem leszel olyan, mint szeretnél. A koplalás, mint már oly sokszor írtam, nem megoldás!
A fitneszipar a nőknek alakformálás néven "adja el" az izomépítést, mert így sokkal barátságosabban hangzik. De ha jobban belegondolsz, belátod, hogy az izmokat nem lehet formálni. Az alakjuk genetikailag meghatározott. Van egy eredési és egy tapadási pontjuk, az alakjuk javarészt ettől és a méretüktől függ, valamint az őket "takaró" zsírrétegtől.
Izmaiddal két dolgot tehetsz: növelheted, illetve hagyhatod elsorvadni. A rajta lévő zsírréteg vastagsága pedig meghatározza, hogy ezek a változások mennyire lesznek látványosak. Szép alakod pedig attól lesz, ha mindenhol arányosan megerősíted az izmaid.
Az RKC rendszere többek közt ezért is, nem óriási felpumpált izmok építésére, hanem a testkompozíció optimalizálására lett kitalálva.
Ha szálkásítani, azaz fogyni akarsz, kezdj el zsírégető gyakorlatokat csinálni! Nem tudom említettem-e már, :) de ilyen gyakorlat például a swing. Mivel a két legnagyobb izomcsoportodat mozgatja át a feneked és a combod. Ezek égetik a legtöbb kalóriát.
Nehéz lenne a swingnél megfelelőbb gyakorlatot találni a nőknek. Csak sajnos ezt a többségük még nem tudja...
Higgyétek el, hogy rengeteg pozitív élettani hatása van a súlyzós edzéseknek! 

Vissza a kettlebell edzés főoldalra

komment

Címkék: kettlebell edzéselmélet


süti beállítások módosítása